Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Spletna jezikovna podpora/OLS

Kaj je jezikovna podpora in kdo je do nje upravičen?

Z namenom zagotavljanja čim boljše kakovosti prostovoljskih aktivnosti ter aktivnosti pripravništev in zaposlitev ter integracije udeležencev v lokalno okolje so udeleženci, ki se bodo udeležili aktivnosti v trajanju dveh mesecev ali dlje, pred odhodom in med aktivnostjo upravičeni do jezikovne podpore, ki se lahko izvaja v dveh oblikah:

Klasično učenje jezika

Zagotovi gostiteljska oz. podporna organizacija v obliki klasičnega individualnega ali skupinskega jezikovnega tečaja v lokalnem okolju, kjer poteka aktivnost.
Kljub temu, da je v spletni jezikovni podpori OLS na voljo tudi slovenščina, gostiteljske organizacije še vedno lahko izvajajo klasični tečaj slovenščine, predvsem za vse udeležence, katerih predhodno znanje slovenščine je višje ravni kot A1 (kar je pogosta realnost prostovoljcev iz držav, kjer je materni jezik iz skupine slovanskih jezikov). V tem primeru upravičenec prejme finančni prispevek za izvajanje jezikovne podpore v višini 150 EUR na posameznega udeleženca, ki je v novem programu že vštet v postavko »Organizacijska podpora«, zato zanj ni več potrebno zaprošati ločeno. V končnem poročilu pa boste ob poročanju za ta strošek morali ločeno zaprošali.

Učenje jezika preko spleta

Učenje jezika preko spleta poteka preko spletne jezikovne podpore na portalu EU Academy (v nadaljevanju OLS) in je na voljo vsem udeležencem kratkoročnih in dolgoročnih mobilnosti. Na voljo je v vseh uradnih jezikih EU, za slovenski jezik sta trenutni na voljo osnovna stopnja znanja A1 in A2. Učenje jezika s pomočjo OLS je sestavljeno iz treh korakov:
•    začetno spletno preverjanje (pred začetkom aktivnosti),
•    spletno učenje jezika (tekom aktivnosti in tri leta od zadnjega vpisa na platformo) in
•    končno spletno preverjanje (po koncu aktivnosti), s katerim udeleženec preveri svoj napredek v jeziku, ki ga je izpopolnjeval.

Organizacije v sklopu sredstev na enoto v kategoriji »Organizacijska podpora« prejmete tudi sredstva za učenje jezika, ki ga lahko za prostovoljce organizirate na poljuben način. Spodbujamo vas, da kljub temu uporabite tečaj OLS na portalu, saj je lahko kakovostna dopolnitev h klasičnemu učenju preko jezikovnih tečajev. Na EU Academy pa je mogoče tudi spletno učenje enega ali več izmed ostalih evropskih jezikov, ne glede na to, v kateri državi poteka mobilnost.

POMEMBNO: s 1. 7. 2022 je stara platforma OLS, na kateri je bila na voljo spletna jezikovna podpora za udeležence v projektih prostovoljstva, ukinjena. Nadomestila jo je platforma EU Academy, ki ponuja mnogo več kot le učenje jezikov, sčasoma pa se bodo vsebine še nadgrajevale.

Nekaj glavnih novosti glede spletne jezikovne podpore:
•    Udeleženci projektov prostovoljstva so upravičeni tudi do podpore v višini 150 eur, za katero je mogoče naknadno zaprositi tudi sredi poteka projekta za projekte od leta 2021 dalje.
•    Ni omejitev, katerega jezika se udeleženci učijo, niti koliko tečajev bi želeli opraviti.
•    Nova platforma EU Academy je sestavljena iz odprtega dela, do katerega lahko dostopajo vsi ljudje, ne glede na to, ali sodelujejo v programu ESC ali ne. Do zaprtega dela platforme, ki je namenjen udeležencem projektov prostovoljstva Evropske prostovoljske službe, pa lahko le-ti dostopajo le preko posebne povezave, ki jo organizacije dobijo s strani NA Movit.
•    Udeleženci lahko do vsebin na platformi EU Academy dostopajo še do tri leta od njihovega zadnjega vpisa na platformo. Na ta način je nagrajena aktivna uporaba platforme. V primeru, da je prostovoljec več kot tri leta neaktiven na platformi, pa do nje ne v prihodnje bo mogel več dostopati.
•    Vsebine so poenostavljene in razdeljene v tematske sklope in lekcije, tako da omogočajo samostojno učenje.
•    Začetni test za samooceno je še vedno zahteven, a priporočamo, da ga udeleženci opravijo, saj so vsebine zatem koristne in preproste za uporabo.
•    Za uporabo platforme si bodo udeleženci morali ustvariti EU Login ter na platformi dovoliti piškotke, ki bodo omogočali delovanje strani in uporabo vsebin.
 
Trenutno platforma še ni samodejno povezana z modulom za upravičence, zato lahko prostovoljci do zaprtega dela OLS na platformi EU Academy dostopajo preko posebne povezave, ki jim jo posredujejo organizacije. Organizacije navodila prejmejo ob sprejetem projektu. Vkolikor upravičene organizacije niso prejele povezave s strani Nacionalne agencije, se lahko obrnejo za pomoč na info@movit.si. Za morebitna nadaljnja vprašanja se lahko obrnete tudi na center za pomoč uporabnikom na platformi EU Academy.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih