Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Europe Goes Local gre dalje tudi v 2020

01.07.2020

Partnerji projekta Europe Goes Local Zavod Movit, Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, občinne Ljubljana, Novo mesto, Brežice in Urad RS za mladino so v začetku leta za slovenske občine pripravili vrsto aktivnosti za spodbujanje in uvajanje kakovostnega mladinskega dela na lokalni ravni. Aktivnosti segajo od kratkih obiskov občin in mladinskih centrov, ki predstavljajo svoje dobre prakse, izobraževanj, nacionalne konference, do mednarodnih študijskih obiskov in individualnega svetovanja občinam. Za aktivnosti v letu 2020 je izrazilo interes blizu 20 občin oziroma njihovih uslužbencev in uslužbenk, pristojnih za področje mladine.

Po 'koronskem' zatišju spomladi, je bila v četrtek, 18. junija 2020 v Celju izvedena prva aktivnost. Pri Mreži MaMa, ki koordinira predstavitve dobrih praks, so zapisali: 'Obiska se je udeležilo sedem občin in sicer Divača, Šentjur, Brežice, Ptuj, Slovenska Bistrica, Ribnica in Rogaška Slatina. Program obiska je bil razdeljen na dve predstavitvi dobrih praks in sicer Javni razpis za sofinanciranje mladinskih programov in programov za mlade v Mestni občini Celje in Priprava in izvajanje Lokalnega programa za mladino. Prakse je predstavila mag. Katja Kolenc, vodja programov, mednarodne koordinacije in projektov Celjskega mladinskega centra in obrazložila vsa vsebinska določila ter procese nastajanja Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih programov in pripravo ter izvajanje Lokalnega programa za mladino. Poudarila je, da je pri nastajanju obeh dokumentov zelo pomembno raziskovanje in analiza potreb mladih ter vključevanje mladih, ki mora temeljiti na dialogu med mladimi in občino. Prav tako je izpostavila, da je pri obeh dokumentih pomembno informiranje in promocija ter, da se mladi in mladinske organizacije poistovetijo tako z razpisom kot tudi s samo strategijo.

Po vsakem tematskem sklopu so udeleženci imeli možnost vprašanj in izmenjave izkušenj, ki so vodile v debato. Katja Kolenc je tudi poudarila, da je pomembno sodelovanje z MO Celje in Celjskim mladinskim centrom pri javnem razpisu, predvsem pri oblikovanju kriterijev, pogojev in tematskih področjih razpisa za mladinske programe, ki se vežejo na področja v strategiji. Prav tako je izpostavila, da se lahko tematske prioritete v razpisu razlikujejo od leta do leta, vendar so oblikovane v skladu lokalne strategije za mlade in tudi evropskimi in nacionalnimi temami.

Vesna Kržan, predstavnica občine Brežice, je povedala: »Najbolj so me pritegnila opozorila pri določenih postopkih prijav, kje tičijo pasti in kako se jim lahko izogneš. Od srečanja sem odnesla veliko ide z nadaljnje delo, predvsem pa dober primer, kako se lotiti pisanja strategije.« Po končani predstavitvi dobrih praks so si udeleženci ogledali kompleks Celjskega mladinskega centra, ki združuje tudi hostel in kavarno.'

V projektu Europe Goes Local bo letos na voljo skupaj trinajst ogledov dobrih praks. Nekatere že poleti, na primer 'Moja skupnost-sodelujem! - participatorni proračun Občine Brežice' in 'Strategija za mlade v Mestni občini Novo mesto', preostale pa v jesenskem času.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih