Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

»Le zakaj bi se morali truditi za socialno vključenost?«, 29. 3. 2018, Ljubljana

15.03.2018

Interaktivno predavanje dr. Jasona Lakerja, 29. marca 2018, 16:15–18:00, Hiša EU, Ljubljana

Prefer English? See the invitation in English >>

Zakaj je pomembno aktivno delovati na področju socialnega vključevanja in enake participacije vseh mladih v družbi? Kakšne so prednosti vključujoče družbe za vse? Kakšna je vloga organizacij civilne družbe na tem področju? Kako lahko nevladne organizacije prispevajo k socialni vključenosti in enaki participaciji vseh mladih v družbi? In kje začeti kot organizacija ali posameznik, ki se predhodno ni ukvarjal s tem področjem?

Če ste si tudi sami kdaj postavili katero od zgornjih vprašanj, se nam pridružite na prihajajočem predavanju, na katerem bo dr. Jason Laker, profesor in pedagog s kalifornijske Državne univerze v San Joséju, skušal predstaviti pomen skupnih prizadevanj za bolj vključujočo družbo ter odgovornost, vlogo in moč civilnega sektorja v tem procesu. V okviru svojega predavanja nas bo poskušal izzvati in navdušiti, da s skupnimi močmi poiščemo odgovore na zgornja vprašanja.

Več kot 25-letna visokošolska kariera prof. dr. Lakerja vključuje poučevanje, svetovanje in akademsko delo – kamor spadajo tudi izkušnje z vedno kompleksnejšim administrativnim vodenjem na področju študentskih in akademskih zadev – v raznovrstnih univerzitetnih okoljih (npr. raziskovalne, javne, zasebne, velike, male, verske, humanistične in t. i. land grant univerze) v ZDA in Kanadi (izvorno prihaja iz Michigana v ZDA). Čeprav je njegova službena pot utemeljena v kontekstu formalnega visokošolskega izobraževanja, sta tako delo, ki ga je izvajal na svojih različnih profesionalnih položajih, kot tudi njegova osebna družbena angažiranost osredotočena na marsikatero od zavez, ki jih najdemo tudi v programu Erasmus+: Mladi v akciji, in se močno skladata s poslanstvom civilnih, demokratičnih in medkulturnih prizadevanj za promocijo vključenosti, pravičnosti in krepitev zmogljivosti posameznikov in skupnosti. Več o njem in raznolikih raziskovalnih področjih, ki jih pokriva, lahko preberete na njegovi spletni strani www.jasonlaker.com.

Dogodek organizira Movit, slovenska nacionalna agencija za program EU Erasmus+: Mladi v akciji. Gre za enega od številnih dogodkov, ki jih na to temo organiziramo že od leta 2012 v okviru naših prizadevanj na področju socialne vključenosti, ki smo si jo zadali kot eno od splošnih horizontalnih prednostnih nalog do leta 2020. Naš cilj je spodbujati organizacije, da posvetijo posebno pozornost socialni vključenosti in izkusijo prednosti, ki jih lahko vključujoč pristop prinese njihovemu lokalnemu okolju in družbi tudi preko meja programa in njihovih specifičnih projektov.

Osredotočanje na mlade z manj priložnostmi je že dolgo eden od stebrov prizadevanj Evropske unije na področju mladine, predvsem preko projektnega financiranja za organizacije, ki delujejo na tem področju. Od leta 2007 do leta 2013 je evropski program Mladi v akciji dosegal uspešne rezultate glede socialne vključenosti, cilj trenutnega programa Erasmus+ pa je doseči še večji uspeh na tem področju in zagotoviti pozitiven prispevek k spodbujanju raznolikosti na področju mladine. Več o programu lahko najdete na spletni strani www.movit.si.

Na dogodek se je potrebno prijaviti preko spletne prijavnice, in sicer najkasneje do 23. 3. 2018. (Opomba: Prijavnica je združena s prijavnico za delavnice programa E+: MVA - naj vas to ne zmoti, če se želite udeležiti samo predavanja, v prijavnici odkljukajte samo to.) 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, prevajanje ne bo zagotovljeno.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili prof. dr. Tomažu Deželanu z Univerze v Ljubljani, da nas je povezal z gostom, in Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, da naš dogodek gosti v svojih prostorih.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih