Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Aktivnosti udeležencev v programu Evropska solidarnostna enota v času krize

08.04.2020

English version of the article is available here.

V Sloveniji je trenutno nekaj več kot 100 udeležencev Evropske solidarnostne enote (v nadaljevanju program), od katerih je večino prostovoljcev, nekaj pa tudi zaposlenih. Svoje aktivnosti opravljajo v okrog 40 organizacijah. Kriza, povezana z ukrepi za preprečevanje širjenja Covid-19, je seveda prizadela tudi njih. Naredili smo majhno raziskavo in jih povprašali, kaj udeleženci te tedne delajo, kako so prilagodili aktivnosti in ali so kje udeleženci celo vključeni v ukrepe, ki neposredno naslavljajo krizo. Na koncu prispevka poročamo še o tem, kako je s slovenskimi prostovoljci, ki so v okviru programa trenutno v državah Evropske unije.

Del prostovoljcev se je aktivno vključil v solidarnostne acije za pomoč skupnostim v krizi


Iz MC Velenje je koordinatorica Špela sporočila, da prostovoljki »skupaj s prostovoljsko skupino MC Udarnik pomagata starejšim občanom in ranljivim skupinam. Hodijo v trgovino, lekarno, jim dostavljajo tople obroke in podobno.« Prostovoljka Laura iz MC Trbovlje je sodelovala pri pakiranju zaščitnih pralnih mask v trboveljskem središču zagonskih podjetij Katapult. Vpisala se je tudi v bazo potencialnih prostovoljcev pri lokalnem štabu Civilne zaščite in Rdečega križa, ki imata sicer trenutno dovolj lokalnih prostovoljcev. V naslavljanje krize se je aktivno vključila tudi prostovoljka Laure iz škofjeloške Familije – izobraževalnega in terapevtskega centra. Ker zelo rada šiva, je najprej za vse člane prostovoljskega gospodinjstva iz starih majic na roke sešila zaščitne maske, nato pa je prek Občine Škofja Loka in Civilne zaščite od škofjeloškega podjetja Odeja prejela blago za izdelavo 40 zaščitnih mask. Te sedaj šivata s so-prostovoljko Makalo, namenjene pa so ljudem v lokalni skupnosti. Vzporedno snemata video navodila za izdelavo mask, ki ga lahko uporabijo tudi ostali. Laure se je pridružila tudi akciji škofjeloških tabornikov, ki opremljajo pakete prve pomoči za ostarele občane z risbicami, s čimer jim dajejo bolj osebno noto. S svojimi stvaritvami je že oskrbela kar nekaj paketov, sedaj pa pripravlja serijo risb na tematiko velike noči.

Za nekatere organizacije se po drugi strani ni veliko spremenilo


V Javnem zavodu Sotočje Medvode je običajno glavna aktivnost prostvoljcev izdelava videev o dogajanju v Medvodah. Koordinator prostovoljcev Simon pravi, da se za njih »dejansko veliko ni spremenilo, predvsem smo morali zamenjati tematiko video vsebin, saj trenutno ne poteka noben dogodek v naši občini. S prostovoljci smo se odločili, da izvajajo aktivnosti kar na domu, ki je v naravi.« Prostovoljci so izdelali domači fitnes, urejajo vrt in tudi o tem bodo posneli video. Novo stanje je prineslo tudi nove ideje. Odločili so se, da bodo posneli turistične videe za obisk lokalnih hribov. V programu so seveda tudi projekti, kjer udeleženci svoje aktivnosti izvajajo v naravi in v majhnih skupnostih, daleč stran od ekranov, na primer na kmetijah in tako trenutna situacija od njih ne zahteva prilagoditev. Tako s kmetije EkoPot iz Jareninskega dola poročajo, da delo prostovoljcev poteka kot običajno, saj gre za aktivnosti, vezane na pridelavo in predelavo hrane, seveda pa upoštevajo vsa priporočila glede higiene in preventive pred širjenjem virusa.

Večina organizacij je prilagodila siceršnje aktivnosti prostovoljcev na novo začasno realnost

Tako Nataša iz Pekarne Magdalenske Mreže (Maribor) sporoča, da njihovi prostovoljci Filip, Gilles  in Lucas pripravljajo različne aktivnosti na daljavo. Gilles in Lucas nadaljujeta s tečajem francoščine oziroma nemščine preko videokonference Zoom, Lucas pa nudi še učno pomoč in jezikovne nasvete na daljavo za nemški jezik. V MC Zagorje ob Savi podobno prostovoljka Guste v okviru večgeneracijskega centra izvaja »on line english corner«, ki poteka enkrat na teden in individualno konverzacijo v angleščini. Gilles bo v Pekarni v kratkem izvedel on-line delavnico oziroma pogovor o spolnosti » Let's talk about sex, baby.«. Na daljavo bodo prostovoljci izvedli tudi tradicionalni Pekarnin program Knjižnica tete Rose, v virtualni svet pa bodo prestavili tudi svoj projekt v okviru Festival sprehodov 2020. Iz Društva za kulturo inkluzije (Ljubljana), kjer bi se ta čas intenzivno pripravljali na festival Igraj se z mano, se je oglasila Andreja in povedala, da bodo »Prostovoljci vsak teden posneli "video tutorial" z novimi idejami, kaj lahko ustvarimo iz materialov, ki jih imamo vsi doma.« Tako je že nastal video, kako ustvariti igro Spomin in zaznamek za knjigo. V MC Zagorje ob Savi prostovoljka Miriam ustvarja podobno serijo videev po imenu Kreativa poziva. Do sedaj pa izdelala videa o tem, kako izdelati okvir za sliko in glasbilo. Marina, ki opravlja aktivnost v eni od osnovnih šol v Trbovljah, je vključena v ustvarjanje pouka na daljavo. Darya iz Familije je podobno prek skypa v stiku z dijaki iz škofjeloške gimnazije, ki se učijo ruščino in z njeno pomočjo vadijo konverzacijo. Poleg tega je vzpostavila stik tudi s šolo v Ljubljani, kjer počne isto. Lucie (tudi Familija) je že od vsega začetka v telefonskem kontaktu z udeleženci lokalnega Šenta, svoje gostiteljske organizacija. Marina in Laura v okviru MC Trbovlje še skrbita, da naprej živi in diha solidarnostna kampanja, ki so jo skupaj snovali vsi mednarodni prostovoljci in jo bodo s prvotno načrtovanih ulic prestavili na socialna omrežja, časovna opredelitev kampanije pa ne bi mogla biti boljša, meni njihova koordinatorica Katra. V Zavodu Bob in v Pekarni so povedali tudi, da prostovoljci ta čas izkoriščajo za intenziven študij novih vsebin in izobraževanje na daljavo.

Inovativnost in iskanje virov moči

Primer še posebej dobre prakse, kako se v danih razmerah prilagoditi, prihaja iz organizacije Familija, ki v Škofji Loki koordinira projekte v več lokalnih gostiteljskih organizacijah, ki so vse zaprle svoja vrata 13. marca. Koordinacijska organizacija jih je podprla pri razmisleku, česa se lahko zdaj lotijo. Razvili so kar nove aktivnosti. Juan Jose, Ludvigs in Tomasz so se lotili t.i. kujalnika oziroma Crack Rooma. »Na koncu arkadnega hodnika, nasproti stanovanja EVS prostovoljcev, razpolagamo s prostorom, ki je v nezavidljivem stanju. Stene so razpokane, omet odpada. Fantje so se lotili projekta obnove prostora in njegove preureditve v sobo za goste, ki bo po novem imenovana Quarantine Room. Trenutno so v gradbeni fazi. V naslednjih dneh se bo zgodilo kitanje, nato beljenje, obnova tlaka, sledi pa izdelava pohištva (postelja, police, omara) in vrat iz recikliranih materialov in dekoriranje prostora z mozaiki,« je povedal Matjaž, njihov koordinator. Makala in Laure bosta obnovili stara stilska vrata in se vključili v izdelavo pohištva za karantensko sobo. Sarah, ki je psihologinja, pripravlja raziskavo o spalnih navadah, ki bo sprva izvedena na gostiteljski organizaciji PUM. Vzporedno s tem načrtuje še delavnice in izdeluje družabne igre z napotki, ki jih bo uporavila v svojih gostiteljskih organizacijah takrat, ko bo spet možno druženej v živo.

Številne organizacije in prostovoljci iščejo nove načine, kako prek spleta nagovoriti ciljne skupine in skupnost

V Društvu Dih – Enakopravni pod mavrico (Ljubljana) so po besedah Andreja »prostovoljke_ci marca izvedle »Instagram Live« stream z vprašanji in odgovori o njihovih izkušnjah s prostovoljstvom doma in tu, programu na splošno, gostiteljsko organizacijo, korono, Ljubljano, Slovenijo in ostalimi temami. Aktivnost je bila uspešna, odpirale so se zanimive teme,« je še menil Andrej. Guste Žukauskaite iz Zagorja je ustvarila simpatičen kuharski video, saj je menda kuhanje v času corone kar priljubljena dejavnost. Ker je Guste velika oboževalka Evrovizije, je pobudnica nove spletne aktivnosti mladinskega centra Quarantetion. Nina, koordinatorica v MC Zagorje ob Savi je povedala, da sta Guste in Vito, zagorski prostovoljec v Rimu, 4. aprila 2020 naredila »on line« intervju, v katerem sta izmenjala in podelila z gledalci, kako doživljata življenje stran od doma in kako potekajo njuni projekti.

Poleg Vita, ki opravlja svojo aktivnost torej v Italiji, je v EU v okviru programa po naših podatkih trenutno nekaj manj kot 20 slovenskih prostovoljcev. Movit je z vsemi stopil v stik. Glede na dosegljiva dejstva so vsi dobro in jih je večina ostala v gostiteljski državi, kjer imajo podporo so-prostovoljcev ter gostiteljskih organizacij. Prostovoljka Anja poroča, da ostaja v svoji gostiteljski državi (Hrvaški), ker se počuti varno. »Smo na majhnem otočku, kjer vpliv korone še ni občutiti. Upamo, da tako ostane čimdlje. Seveda so bili tudi tu sprejeti ukrepi s strani lokalne civilne zaščite. Naše delo je povečini terensko, kar pomeni, da veliko časa preživimo na čolnu - na morju. Smo stalna ekipa sedmih ljudi in zaenkrat naše delo poteka normalno. Razen v trgovini in na pošti, veliko stika z drugimi nimamo,« je zapisala. Le nekaj prostovoljcev iz Slovenije se je odločilo, da se za čas epidemije vrnejo v domovino in s projektom nadaljujejo, ko bo situacija mimo. Nekaj prostovoljcem bi se ravno v tem času morala prostovoljska aktivnost šele začeti, vendar so se v dogovoru s predstavniki gostiteljske organizacije odločili za prestavitev začetka na kasneje.

Ekipa Movita se zahvaljuje vsem koordinatorjem, ki ste se kljub novim napornim izzivom odzvali in nam poslali prispevke ali odgovorili na vprašanja! Tudi v nadaljevanju bomo veseli novic iz življenja organizacij in udeležencev v programu.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih