Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Delo v tujini

Pripravništva in zaposlitve v okviru programa Evropska solidarnostna enota

Pripravništva in zaposlitve, kot so opredeljena v posebnem kontekstu programa Evropska solidarnostna enota, nudijo mladim priložnosti za delovno prakso ali zaposlitev, kar pomaga okrepiti njihove veščine in izkušnje ter tako izboljšuje njihovo zaposljivost in lajša prehod na trg dela.

Takšni projekti pripravništev in zaposlitev lahko obsegajo eno ali več izmed naslednjih glavnih aktivnosti:

Zaposlitev za polni delovni čas, ki traja od 3 do 12 mesecev in je plačana s strani organizacije, ki zaposli udeleženca, vpisanega v evropsko solidarnostno enoto. Delovna mesta vključujejo vidik učenja in usposabljanja ter temeljijo na pisni pogodbi o zaposlitvi, ki je skladna z vsemi pogoji zaposlovanja v nacionalni zakonodaji in/ali področnih kolektivnih pogodbah v državi, kjer delo poteka. Delovno mesto se lahko nahaja v državi, ki ni država stalnega prebivališča udeleženca (čezmejne napotitve), ali v državi, kjer ima udeleženec stalno prebivališče (napotitve znotraj države).

- Pripravništvo za polni delovni čas, ki traja od 2 do 6 mesecev in je plačan s strani organizacije, ki je odgovorna za pripravništvo udeleženca, vpisanega v evropsko solidarnostno enoto. Pripravništva vključujejo vidik učenja in usposabljanja, ki pomagata udeležencem pridobiti relevantne izkušnje in razvijati kompetence za svoj osebni, izobraževalni, socialni, državljanski in profesionalni razvoj. Temeljiti mora na pisnem sporazumu o pripravništvu, sklenjenem ob začetku pripravništva v skladu z ustreznimi predpisi države, v kateri pripravništvo poteka. Pripravništva ne smejo biti nadomestek za zaposlitev in morajo biti jasno ločena od prostovoljskih aktivnosti, tako s finančnega kot z organizacijskega vidika. Pripravništva lahko potekajo v državi, ki ni država stalnega prebivališča udeleženca (čezmejne napotitve), ali v državi, kjer ima udeleženec stalno prebivališče (napotitve znotraj države).

Program je namenjen mladim posameznikom v starosti med 18 in 30 let iz držav članic EU. Mladi morajo biti za udeležbo v projektih registrirani na portalu Evropske solidarnostne enote.

Več informacij je na voljo na www.movit.si/ese/pripravnistva-in-delovna-mesta. 

EURES - zaposlitev v drugih članicah EU

Delo v tujini ti omogoča pridobitev novih kompetenc. V mednarodnem okolju se lahko naučiš novega jezika, spoznavaš nove delovne procese in se naučiš timsko delati. Po mednarodni izkušnji, lahko lažje najdeš delo tudi doma.

Prvi korak pri iskanju dela v državah članicah EU/EGP (Evropske unije in Evropskega gospodarskega področja) in Švici je obisk EURES evropskega zaposlitvenega portala (www.eures.europa.eu). Na portalu lahko pregleduješ skoraj milijon prostih delovnih mest, vneseš svoj življenjepis ter preveriš delovne in življenjske pogoje v državah članicah EU/EGP in Švici. Velik del informacij je dostopen tudi v slovenskem jeziku.

Po podatkih Evropskega zaposlitvenega portala so najbolj iskani poklici: sistemski inženirji in programerji, kuharji, vodje strežbe, natakarji, prodajalci, računalniški strokovnjaki, varilci. Veliko možnosti za zaposlitev v Evropi ima medicinsko osebje ter kandidati, ki bi želeli opravljati sezonska dela.

Delovne izkušnje v tujini, vodenje projektov, pogajalske izkušnje, znanstveno raziskovanje, računalniška znanja ter znanje tujih jezikov so usposobljenosti, ki jih evropski delodajalci najpogosteje zahtevajo od kandidatov za prosta delovna mesta. Znanje jezika države, v kateri iščete službo, je načeloma obvezno. Seveda pa je raven jezika odvisna od delovnega mesta. Če iščete delo v pisarni, je nujno znanje jezika. Znanje angleškega jezika zadostuje za delo v mednarodnih podjetjih ali za delo na IT področju.

Za neposredno pomoč pri iskanju zaposlitve v državah EU, EGP in Švici lahko:
• pokličete EURES svetovalca na Zavodu RS za zaposlovanje ,
• se po predhodnem telefonskem dogovoru oglasite pri EURES svetovalcu,
• pošljete elektronsko sporočilo na elektronski naslov eures@ess.gov.si 

Slovenska spletna stran EURES: www.ess.gov.si 

Kariera v institucijah EU

V srcu Evrope institucije Evropske unije ambicioznim in sposobnim diplomantom ponujajo večkulturno okolje in mednarodno kariero. Oglejte si, kakšne so možnosti za delo za evropske institucije in dajte svoji karieri nov zagon.

Kaj je EU kariera?
EU služi več kot 505 milijonom državljanov, zato lahko pričakujete širok razpon priložnosti za kariere, s priložnostjo ustvariti resničen in dolgoročen vpliv. Za študente v zadnjih letnikih in diplomante so na različnih področjih na voljo vstopna delovna mesta – od prava, gospodarstva ali jezikov, kot tudi na področju splošnih politik ali vodij projektov. Sodelujete lahko pri snovanju zakonodaje, pomagate pri implementaciji evropskih zakonov, razvijate komunikacijske strategije ter upravljate s projekti ali viri.

Kje lahko opravljate EU kariere?
Delo poteka v evropskih institucijah, kot so Evropski parlament, Svet EU ali Evropska komisija. Večina EU institucij je situiranih v Bruslju ali Luksemburgu, kjer lahko živite in delate v mednarodnem okolju.

Kako se prijaviti?
Dokazati morate, da imate močne analitične, organizacijske in komunikacijske sposobnosti, željo po doseganju najboljših možnih rezultatov, sposobnost učinkovitega dela v večkulturnih timih in potencial za vodstveni in osebno razvoj. Kandidati so izbrani preko odprtega postopka, ki je sestavljen iz naslednjih korakov:

  • Prvi krog testov, ki se opravljajo preko računalnika v centrih v vsej Evropi 
  • Najboljši udeleženci prvega kroga se udeležijo testa v Bruslju ali Luksemburgu 
  • Udeleženci z najboljšimi rezultati so dodani v bazo podatkov (rezervni seznam), iz katerega so izbrani bodoči zaposleni: to pomeni, da imate možnost, da ste izbrani za zaposlitveni razgovor v eni izmed EU institucij. 

Glavni zaposlovalni cikel se ponavadi odpre spomladi, vendar vse institucije EU ponujajo plačana pripravništva preko celega leta, kar je odličen način kako spoznati kariere v institucijah EU.

Kje začeti?

Obiščite uradno stran, kjer boste lahko izvedeli vse o tem, kako se prijaviti na razpisana delovna mesta v institucijah EU.  

Okvirni urnik EU razpisov
Seznam razpisanih delovnih mest v evropskih institucijah
Informacije o procesu izbire kandidatov 

Erasmus za mlade podjetnike

Erasmus za mlade podjetnike omogoča usposabljanje, mrežno povezovanje in izmenjavo izkušenj med evropskimi podjetniki. Mladi podjetniki se bodo na tak način učili od izkušenejših podjetnikov v drugih državah

Tovrstni projekt razširja mreženje med poslovneži in malimi in srednjimi podjetji ter dovoljuje izkušenim podjetnikom, da razvijejo nove tržne povezave in spoznajo priložnosti, ki jih ponujajo druge EU države.

Kdo lahko sodeluje?
V tem programu lahko sodelujejo novi podjetniki in podjetniki, ki resno načrtujejo odprtje lastnega podjetja oziroma so odprli svoje podjetje v zadnjih treh letih.
Na drugi strani v program vabijo izkušene podjetnike, ki morajo biti lastniki oziroma vodijo malo ali srednje veliko podjetje v EU in ki bodo gostili novega podjetnika.

Kam po informacije?

Delo v poletnih kampih v tujini

Na spletni strani STA Ljubljana so na voljo informacije o možnostih za poletno delo v tujini, v okviru različnih delovnih taborov, na voljo so tudi možnosti za pridobitev vize za delo na Novi Zelandiji itd.

Zakaj na delo v tujino?
- ker je to žepom prijazno potovanje
- ker si pridobiš enkratne delovne izkušnje
- ker spoznaš prijatelje s celega sveta
- ker z izboljšanim CV-jem lažje dobiš službo
- ker bodo to počitnice, ki jih nikoli ne pozabiš

Katero državo naj izberem?
- če si študent - Delo v ZDA
- če imaš rad/a otroke in se ukvarjaš s športom - Poletni kampi v ZDA
- če bi se rad dobro naučil angleško - Delo in študij v Avstraliji
- če imaš rad naravo ter adrenalinske športe - Delo na Novi Zelandiji
- če bi rad delal pozimi ter na snegu - Delo v Kanadi
- če imaš rad/a velike izzive ter velika mesta - Delo v Londonu
- če študiraš gostinstvo in iščeš prakso - Prakse v Evropi

Več informacij najdeš na http://www.stapotovanja.com/delo-v-tujini. 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih