Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Prostovoljstvo

Projekti prostovoljstva v okviru programa Evropska solidarnostna enota

Projekti prostovoljstva mladim nudijo priložnosti za prostovoljsko delo. Odgovarjati morajo na pomembne potrebe družbe, prispevati h krepitvi skupnosti in ob tem prostovoljcem omogočati, da pridobivajo uporabne izkušnje, veščine in kompetence za svoj osebni, izobraževalni, socialni, državljanski in profesionalni razvoj, s čimer se izboljšuje njihova zaposljivost.

Projekti prostovoljstva lahko obsegajo eno ali več izmed naslednjih glavnih aktivnosti:

- Individualne prostovoljske aktivnosti
Prostovoljna in neplačana solidarnostna aktivnost za polni delovni čas in za obdobje od 2 do 12 mesecev. V primerih, ko v prostovoljskih aktivnostih sodelujejo mladi z manj priložnostmi, lahko te trajajo od 2 tednov do 2 mesecev. Tovrstne solidarnostne aktivnosti mladim nudijo možnost, da sodelujejo v vsakodnevnem delu organizacij. Aktivnosti lahko potekajo bodisi v državi, ki ni država zakonitega prebivališča udeleženca (čezmejne aktivnosti), ali v državi, kjer ima udeleženec zakonito prebivališče (aktivnosti znotraj države).

- Skupinske prostovoljske aktivnosti
Skupine od 10 do 40 mladih prostovoljcev iz vsaj dveh različnih držav, ki opravljajo prostovoljsko delo od 2 tednov do 2 mesecev. Takšne solidarnostne aktivnosti lahko še posebej prispevajo k vključevanju mladih z manj priložnostmi preko evropske solidarnostne enote.


Mladi svojo pripravljenost za sodelovanje v evropski solidarnostni enoti izrazijo z registracijo na portalu evropske solidarnostne enote preko povezave https://europa.eu/youth/solidarity_en, s klikom na gumb "JOIN THE CORPSE". Pred prijavo si morajo mladi, če ga še nimajo, ustvariti račun EU login.  

Organizacije morajo udeležence izbrati iz baze registriranih mladih.

Več informacij je na voljo na www.movit.si/ese/projekti-prostovoljstva. 

Solidarnostni projekti v okviru programa Evropska solidarnostna enota

Solidarnostni projekt je solidarnostna aktivnost v državi prijavitelja, za katero dajo pobudo, jo razvijejo in jo izvedejo mladi sami, traja pa od 2 do 12 mesecev. Skupini vsaj petih mladih nudi priložnost, da izrazi solidarnost preko prevzemanja odgovornosti in zaveze za prinašanje pozitivnih sprememb v svoji lokalni skupnosti.

Projekt naj ima jasno določeno temo, ki jo želijo udeleženci raziskati skupaj, mora pa se tudi odražati v konkretnih dnevnih aktivnostih v projektu in vključevati vse udeležence.

Pobudniki solidarnostnih projektov so mladi, stari med 18 in 30 let iz držav članic EU.

Da so lahko pobudniki in udeleženci solidarnostnega projekta, morajo biti mladi registrirani na portalu evropske solidarnostne enote.

Projekti so običajno sestavljeni iz priprave, izvedbe aktivnosti in nadaljnjega spremljanja.  

Sodeluje lahko skupina najmanj 5 mladih in odda prijavo nacionalni agenciji v svoji državi prebivanja ali pa jo v njihovem imenu prijavo odda organizacija (javna ali zasebna).

Solidarnostni projekti trajajo od 2 do 12 mesecev.

Več informacij je na voljo na http://www.movit.si/ese/solidarnostni-projekti/. 

Prostovoljci Združenih narodov – prostovoljno delo za mir in razvoj

Te zanimajo razvoj, humanitarni projekti in varovanje miru? Pridruži se 8000 prostovoljcem ZN, ki po svetu rešujejo razvojne zagate.

Program UNV (Prostovoljci Združenih narodov) poteka v približno 130 državah.

Pogoji za udeležbo
Za sodelovanje v programu Prostovoljci ZN moraš imeti vsaj 25 let in:

 • univerzitetno diplomo ali diplomo visoke strokovne šole, 
 • vsaj 2 leti delovnih izkušenj, 
 • dobro znanje vsaj enega od treh delovnih jezikov programa: angleščine, francoščine ali španščine, 
 • resnično zavezanost vrednotam in načelom prostovoljstva, 
 • sposobnost dela v večkulturnem okolju, 
 • sposobnost prilagajanja na težke bivalne pogoje, 
 • sposobnost sodelovanja z drugimi ter organizacije dela in dogodkov, 
 • predhodne izkušnje s prostovoljstvom in/ali delom v državi v razvoju štejejo kot prednost.

  Prijava
  Če izpolnjuješ pogoje za prijavo, se lahko prijaviš s spletnim obrazcem programa UNV. Kraja dela si morda ne boš mogel izbrati sam, ampak bo odvisen od potreb organizacije. Prav tako bo kraj dela mogoče znan šele po tvojem sprejemu v program. Ni mogoče napovedati, kako dolga je čakalna doba od prijave v zbirko prostovoljcev do prejema ponudbe za prostovoljno delo. Prijava v zbirko prostovoljcev ne zagotavlja ponudbe za delo kot prostovoljec ZN. Možno je prostovoljstvo v tujini, v svoji državi ali prostovoljstvo preko spleta. 

  Pogoji dela
  Pogodbe za delo v programu Prostovoljci ZN se večinoma sklenejo za 6 do 12 mesecev z možnostjo podaljšanja. Prostovoljci ZN so upravičeni do različnih vrst podpore, npr. mesečnega nadomestila za življenjske stroške, dopusta in zdravstvenega zavarovanja.

Pobuda EU Aid Volunteers

Pobuda EU Aid Volunteer združuje prostovoljce iz različnih držav, da skupaj sodelujejo na humanitarnih projektih po vsem svetu. Cilj pobude je okrepitev zmožnosti Evropske unije ponuditi humanitarno pomoč.

Aktivnosti pobude vključujejo usposabljanje in namestitev vključenih prostovoljcev ter aktivnosti za razvoj humanitarnih organizacij. Razvoj evropskih standardov za upravljanje humanitarnih projektov in prostovoljcev ter evropskega programa usposabljanja zagotavlja kakovost projektov, izvedenih v okviru pobude EU Aid Volunteers, kar naj bi tudi povečalo pomen prostovoljcev v okviru humanitarne pomoči.

Pobuda je odprta za različne profile, od začetnikov do izkušenih strokovnjakov na področju humanitarne pomoči.

Več o pobudi EU Aid Volunteers in prostih mestih za prostovoljce. 
Kako sodelovati

Zavod Voluntariat - mednarodni prostovoljski tabori

Zavod Voluntariat nudi zanimive in atraktivne prostovoljske priložnosti. Mladi se lahko prijavijo na različne projekte, in sicer kratkoročne mednarodne tabore ali dolgoročne programe.

Kratkoročni mednarodni tabor je prostor, kjer ljudje katerekoli rase, prepričanja in narodnosti živijo in delajo skupaj na neprofitnem projektu, ki ga organizira lokalna organizacija. Tabori so organizirani tako, da skupina prostovoljcev dela od šest do osem ur na dan, preostali čas pa se vrstijo študijske teme, izleti, ekskurzije ter ostale prostočasne aktivnosti, prostovoljci pa se družijo tudi z lokalnim prebivalstvom. Za bivanje in prehrano na taboru je poskrbljeno s strani organizatorja, ob prijavi pa je potrebno plačati prijavnino, s katero se krijejo stroški prijave ter zavarovanja. Večina taborov traja od 1 do 3 tedne in se izvaja večinoma v poletnih mesecih, a se kar nekaj zanimivih projektov najde tudi v preostalih letnih časih.
Vsako leto je na voljo okoli 1000 taborov, ki jih lahko najdeš v spletnem iskalniku na naslednji povezavi:
https://www.workcamps.info/icamps/. 

V iskalniku lahko poiščeš tabor, ki ti bo pisan na kožo, in sicer tako, da iščeš tabor glede na čas, tematiko, državo itd. Tukaj Na tabor se lahko prijavi kdorkoli, predhodne izkušnje niso potrebne. Na tabor se lahko prijaviš kadarkoli pred začetkom želenega tabora, kar storiš tako, da se v spletnem iskalniku registriraš in izpolniš prijavnico.

V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na Zavod Voluntariat: placement@zavod-voluntariat.si 

Dolgoročni prostovoljski projekti, tako imenovani LTV (Long Term Volunteering) potekajo na vseh kontinentih, tako da je izbira in raznovrstnost kar velika. Prek projektov LTV je prostovoljcem/-kam omogočena intenzivna izkušnja skupnega življenja in dela v okviru srednje- in dolgoročnih projektov, trajajočih od 1 do 12 mesecev. Vse aktualne LTV ponudbe so sproti objavljene v novičkah Zavoda Voluntariat in na njihovih spletnih straneh med novicami in obvestili. Več ...

Zavod Voluntariat ponuja tudi druge možnosti za kratkoročno in dolgoročno prostovoljstvo ter druge oblike mobilnosti - ogledate si jih lahko na njihovi spletni strani

Kontakte Zavoda Voluntariat najdete na: www.zavod-voluntariat.si/kontakti/ 

Woofing - delo na ekoloških kmetijah v tujini

Program Woofing omogoča prostovoljcem, da za izbrano časovno obdobje opravljalo prostovoljsko delo na ekoloških kmetijah v tujini po vsem svetu. Prijava in izbor kmetij potekata preko spletnega portala http://wwoof.net/.   

Workaway - prostovoljstvo v tujini

Na spletnem portalu Workaway lahko poiščeš različne organizacije in zasebne gostitelje iz vsega sveta, ki ponujajo možnosti za prostovoljsko delo: https://www.workaway.info/ 

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih