Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Mobilnost mladih

Mobilnost mladih, predvsem učna mobilnost mladih je področje, ki ga Evropska unija spodbuja z namenom izboljševanja zaposljivosti mladih, medkulturne izmenjave, dostop do novih znanj in jezikovnih spretnosti. 

V Zeleni knjigi "Spodbujanje učne mobilnosti za mlade", sprejete 8. 7. 2009 je v uvodu zapisano:

 "Učna mobilnost, tj. nadnacionalna mobilnost zaradi pridobivanja novih spretnosti, je eden izmed osnovnih načinov, na katerega lahko posamezniki, zlasti mladi, izboljšajo svojo zaposljivost in osebni razvoj . Študije potrjujejo, da učna mobilnost povečuje človeški kapital, saj študentje dobijo dostop do novega znanja ter razvijejo nove jezikovne spretnosti in medkulturne kompetence. Poleg tega se delodajalci zavedajo teh koristi in jih cenijo. Bolj verjetno je, da bodo Evropejci, ki so mobilni v mladosti v obdobju učenja, mobilni tudi pozneje v življenju kot delavci." 


V Uredbi Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. decembra 2013 o uvedbi programa „Erasmus+“, program Unije za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport je učna mobilnost definirana kot:

"učna mobilnost" pomeni fizično preselitev v državo, ki ni država stalnega prebivališča, zaradi študija, usposabljanja ali neformalnega oziroma priložnostnega učenja; lahko ima obliko pripravništva, vajeništva, mladinskih izmenjav, prostovoljstva, poučevanja ali udeležbe na strokovnem usposabljanju in lahko vključuje pripravljalne dejavnosti, kot je usposabljanje v jeziku gostitelja, kot tudi dejavnosti pošiljanja, gostovanja in nadaljnje dejavnosti; 

"virtualna mobilnost" pomeni sveženj dejavnosti, podprtih z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, vključno z e-učenjem, organiziranih na institucionalni ravni, ki uresničujejo ali olajšujejo nadnacionalne in/ali mednarodne izkušnje sodelovanja v okviru poučevanja in/ali učenja;


Program Erasmus+ spodbuja učno mobilnost posameznikov v okviru Ključnega ukrepa 1. Projekti v okviru tega ukrepa spodbujajo mednarodno mobilnost, ciljno usmerjeno v učence (študente, praktikante, vajence, mlade in prostovoljce) in osebje (profesorje, učitelje, vodje usposabljanj, mladinske delavce in ljudi, ki delajo v organizacijah, aktivnih na področju izobraževanja, usposabljanja in mladine). 

V spodnjih rubrikah vam predstavljamo ključne akcije, namenjene spodbujanju mobilnosti mladih na področju dela, študija in prostovoljstva - tako znotraj programa Erasmus+, kot v okviru drugih (evropskih) programov. 

 

Uporabni viri

Mladinski projekti, ki so prejeli nagrado za krepitev vloge mladih preko projektov mobilnosti v okviru Evropskega tedna mladih 

Kako lahko učna mobilnost mladih poveča njihovo zaposljivost - pregled evropskih študij o učni mobilnosti in njenem vplivu na zaposljivost, Eurodesk Brussels Link, april 2015

Pobuda Evropske komisije Mladi in mobilnost - spletna stran

Mladi in mobilnost - spodbujanje učne mobilnosti mladih - Priporočilo Sveta EU, 28. junij 2011

Pobuda Evropske komisije Mladi in mobilnost - Sporočilo Komisije, 20. 12. 2011


Zbornik raziskav »Kako lahko učna mobilnost mladih poveča njihovo zaposljivost«

Evropska pisarna Eurodesk je pripravila pregled raziskav in študij na temo, kako lahko učna mobilnost mladih poveča njihovo zaposljivost. V njej najdete študije o kompetencah, ki jih mladi pridobijo s sodelovanjem v mobilnostnih programih, statistične analize mobilnosti mladih, seznam baz, kjer lahko mladi iščejo priložnosti ter kratek opis evropskih mobilnostnih programov.

Zbornik lahko najdete tukaj.

Vodnik Evropskega mladinskega foruma po možnostih financiranja

Evropski mladinski forum je izdal vodnik po evropskih programih, ki ponujajo (tudi) možnosti za sofinanciranje mladinskih projektov. Vodnik pokriva programe iz različnih sektorjev ter možnosti posrednega in neposrednega financiranja.

MONEY: Millions of opportunities NonExplored by You(th) in EU Programmes

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih