Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Izvajanje programa Erasmus+: Mladi v akciji v obdobju 2014-2020

10.03.2021

Na kratko – zelo uspešno in zelo razburljivo! Sedemletno obdobje izvajanja programa Erasmus+: Mladi v akciji je bilo vse prej kot umirjeno in zmerno.

 

Program je v prvih letih prinesel številne novosti in znatno povečanje nepovratnih sredstev. Leta 2018 je bilo iz programa izločeno prostovoljstvo (ki je v novi preobleki zaživelo v okviru novega programa Evropska solidarnostna enota). V zadnjem letu pa smo bili priče še pojavu višje sile, ki si je nihče ni mogel predstavljati. Pojav virusa Covid-19 je povzročil zastoj v izvajanju aktivnosti, a se je izvajanje programa kljub temu nadaljevalo in se uspešno prilagodilo novi realnosti.  

 

Številke same zase govorijo dovolj in v primerjavi s preteklimi programi je Erasmus+ prinesel velik korak, ali pa kar skok, z vidika obsegov – in to ne glede na to katere kazalnike opazujemo.

 

V Sloveniji je bilo povpraševanje kar trikrat večje od razpoložljivih nepovratnih sredstev. Dodeljenih je bilo 19 milijonov EUR, to je 100 % vseh sredstev, ki so v okviru programa Sloveniji na voljo. Končna uspešnost porabe nepovratnih sredstev pa je nad 90 %.

 

Kontrolni mehanizmi so pokazali nizko stopnjo kršitev oz. nepravilnosti pri izvajanju aktivnosti v Sloveniji, kar dodatno podpira ugotovitev, da so rezultati programa zelo dobri. V program je bilo vključenih skupaj 4.445 organizacij prijaviteljic in partneric. Tistih, ki so vsaj enkrat prijavili projekt v Sloveniji in prejeli nepovratna sredstva, pa je bilo 264. V 912 projektih je bilo vključenih skupaj 37.000 udeležencev, tako domačih kot tujih.

 

Kot zanimivost omenimo še število vseh udeležencev iz Slovenije, ki so se udeležili različnih aktivnosti v različnih Ključnih ukrepih sprejetih projektov v različnih državah članicah EU. Teh udeležencev je bilo malo manj kot 109.500 v 2.500 projektih, širom EU. Nekateri izmed udeležencev so v projektu sodelovali samo enkrat, nekateri pa so se tekom let udeležili tudi po več različnih aktivnosti.

 

Program Erasmus+: Mladi v akciji je bistveno prispeval k razvoju mladinskega sektorja in mladinskega dela v Sloveniji kot tudi na mednarodni ravni in na ravni EU.

 

Zadovoljstvo na strani udeležencev je zelo visoko predvsem z vidika učenja jezikov, participacije in večje zaposljivosti. Program pa je tudi pomemben instrument, ki je omogočil mladim z manj priložnostmi vključevanje v aktivnosti z najrazličnejšimi vsebinami. Kar ena tretjina udeležencev je mladih, ki imajo manj možnosti in priložnosti zaradi različnih osebnih, geografskih, ekonomskih in drugih razlogov in katerim je program omogočil doživetja na mednarodni ravni. Vse z namenom ustvarjati družbo kjer se bo vsak počutil sprejetega in bo imel možnost uresničevati svoje potenciale in talente.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih