Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!
Evropska solidarnostna enota

Evropska solidarnostna enota priporoča ...

Evropska solidarnostna enota je tu!

Evropski parlament in Svet sta dosegla politični dogovor o predlogu Evropske komisije za samostojen pravni okvir in proračun programa Evropske solidarnostne enote (ESE) do leta 2020. 

Solidarnost je ena od temeljnih vrednot Evropske unije, ki povezuje evropske državljane. Program Evropske solidarnostne enote (ESE) predstavlja ključni del prizadevanj Evropske unije, da opolnomoči mlade in jim omogoči, da postanejo aktivni in odgovorni državljani, ki prispevajo k izgradnji kohezivne Evrope prihodnosti.

Od uvedbe Evropske solidarnostne enote (ESE) decembra 2016 se je za sodelovanje registriralo preko 60 000 mladih, na tisoče pa jih je s prostovoljstvom, usposabljanjem ali zaposlitvijo že pomagalo ljudem in skupnostim v stiski, preko obstoječih programov, pretežno Erasmus+, v t.i. prvi fazi izvajanja Evropske solidarnostne enote (ESE). Po uskladitvi dogovora za samostojen pravni okvir in proračun programa Evropske solidarnostne enote (ESE) do leta 2020, sledi glasovanje v Evropskem parlamentu in uradni sprejem besedila programa v Svetu, kar se bo predvidoma zgodilo v oktobru 2018. V naslednjih mesecih bo tako Evropska komisija preko Nacionalnih agencij programa Evropske solidarnostne enote, začela postopke sprejema projektov v program Evropske solidarnostne enote (ESE). V Sloveniji bo naloge Nacionalne agencije novega programa opravljal Movit.

Na Movitu bomo v naslednjih mesecih pripravili podrobne informacije glede izvajanja programa Evropske solidarnostne enote (ESE) v Sloveniji, jih objavili na spletni strani www.ese.si ter začeli z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne prijavitelje v program. Prvi prijavni rok v okviru samostojnega programa bo že v letošnjem letu.

Povzeto po sporočilu za javnost Evropsko komisije.

O Evropski solidarnostni enoti

Evropska solidarnostna enota je program Evropske unije, ki mladim omogoča prostovoljsko delo ali sodelovanje pri projektih v svoji državi ali tujini v dobro skupnosti in ljudi po vsej Evropi.

Mladi, ki želijo sodelovati v Evropski solidarnostni enoti, morajo podpreti poslanstvo enote in se strinjati z njenimi načeli.

V Evropsko solidarnostno enoto se lahko registrirajo mladi v starosti 17 let, vendar lahko pri projektu sodelujejo šele z dopolnjenim 18. letom. V projektih Evropske solidarnostne enote lahko sodelujejo osebe do 30. leta starosti.

Po opravljenem postopku registracije bodo udeležence evropske solidarnostne enote izbrali in morda povabili k sodelovanju v različnih projektih; lahko bodo denimo sodelovali pri preprečevanju naravnih nesreč in poznejši obnovi, pomagali v azilnih domovih ali reševali različna socialna vprašanja v skupnostih.

Projekti v okviru evropske solidarnostne enote trajajo od dveh mesecev do enega leta ter se običajno izvajajo v državah članicah EU.
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih